Jeju Island

På grund av Chuseok festival (thanksgiving) kunde vi få några dagar ledigt från skolan. Chuseok är en skördfest och firas kring höstdagsjämningen. Som en hyllning till den goda skörden besöker koreaner sina förfäders hemstäder och äter traditionell mat såsom songpyeon, vin och ris. Koreaerna besöker släktingar och vänner. Som gåva tar de med sig ett stort och fint inslaget paket som exempelvis kan innehålla kött, tonfiskburkar eller schampo, lotion och tandborstar. Detta ska symbolsera de essentiella sakerna som inte var så självklara för koreanerna då Korea för 50 år sedan fortfarande var ett utvecklingsland.

Jeju Island, Sydkoreas största ö, har alltid setts som en paradisö och honeymoon-ö för både japaner, koreaner och kineser. Den vulkaniska ön är känd världen över på grund av sin unika och vackra natur. 90% av öns totala area är täckt med basalt, en svart till mörkgrå, basisk, magmatisk bergart av vulkaniskt ursprung. På Jeju Island finns även Sydkoreas högsta berg Hallasan (även kallad Mount Halla) ca 2000 meter över havet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

6 dagar tillbringade Katarina, Blandine och jag i Jejus norra, östra, södra och mittendel (händer inte så mycket västerut). I mitten finns berget Halla-san, ett av Sydkoreas nationalmonument. Halla-san har blivit mycket viktig för Jeju, då den kommit till att representera hela ön. Det finns ett talesätt bland lokalbefolkningen som lyder Jeju är Hallasan, och Hallasan är Jeju.

I norr besökte vi den erotiska och världskända parken Love Land, Black Sand Beach och Lava tubes. Sedan åkte vi österut för att se Seongsan Ilchulbong, även kallad Sunrise Peak. I söder fick vi se två kända vattenfall Jeongbang Waterfall och Sojeongbang Waterfall, samt ett tempel. Sista dagen tog vi oss till mitten av ön för att bestiga berget Halla-san. Ön är väldigt stor så för det mesta tog vi oss runt med buss eller taxi (väldigt billigt).

Vi bodde på olika Motel (dubbelsäng eller Korean style med madrasser på golvet), alla jättefräscha, 60 kr per natt. Koreaner är ju som sagt väldigt noga med hygien. Alla motel/rum hade hårfön, schampo/balsam/tvål, lotion, kylskåp, Samsung TV, Samsung dator med internet. Allt för att göra en bekväm. De flesta motellen var familjeägda, ingen kunde prata engelska såklart och det blev det charader varje dag. Stopp i toan (man får ju inte slänga papper i toan), hur visar man det med kroppsspråk? Jo man sitter ner och låtsas skita, så förstår farmorn vad man menar ”ahaaaaaaaaaa!!!”, hon kom genast upp med sina superhandskar för att fixa toaproblemet. Jag stod och dödade en mygga samtidigt. Då tittade hon på mig, sa några meningar på koreanska med skrikig röst, jag svarade som vanligt ”okay okay” låtsades förstå för att jag måste (annars fortsätter hon prata koreanska med en i all evighet). Hon kom upp med en sprayburk. Sprayade hela rummet i kanske 15 min. Vi stod och skrattade åt hela situationen samtidigt som vi höll på att förgasas i rummet.

Som sagt, mycket nytt och roliga detaljer händer när man är ute och reser, skulle ta en evighet att skriva ner allt. Så jag hoppas helt enkelt att bilderna säger mer än tusen ord!

Annonser
Det här inlägget postades i Översikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s