Mt Halla (Hallasan)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sista dagen innan vi återvände till Busan med färjan bestämde vi oss för att gå upp tidigt för att bestiga Hallasan, även kallad Mount Halla. Hallasan är en sköldvulkan på Jeju Island. Den är ca 2000 meter över havet, vilket gör den till den högsta punkten i hela Sydkorea. Den hade sitt senaste utbrott år 1007. Normalt sett tar det 9 timmar att bestiga berget, men jag tror vi gjorde det på 7 timmar.

Känns som att alla är Hikingnördar i Sydkorea. I och med lågsäsongen var det mycket äldre människor som besteg berget, 50 åringar och uppåt. Vanligt att man såg 70 åringar. Jag tror koreaner lever längst här på jorden…

När vi satt på bussen på väg till berget frågade vi en snubbe om han visste vilken hållplats vi skulle kliva av. Han sa att han också skulle bestiga berget så han kunde gå med oss. Väl framme undrade jag vad han egentligen hade i sin väska, i och med att den i princip vägde lika mycket som mig. Vi hade ju bara med oss varsin vattenflaska. ”Well; survival kit, candy, food, clothes…” svarade han. Han hade bott på Jeju i 19 år och aldrig bestigit berget, så nu var han redo. Tyvärr kunde han inte hålla vårt tempo så han önskade oss lycka till, satte sig ner på en rastplats och dukade upp en stor middag till sig själv.

Han fick det hela att låta så dramatiskt när han kom fram och sa på mesig engelska ”Now, it is time to say goodbye”. Fick Sarah Brightmans röst i mitt huvud. ”Here, take this orange, you will need it!” som om apelsinen var livsviktig? Typisk filmreplik. Eller nåt.

Det kändes häftigt när vi hade nått upp till toppen. Alla log mot oss och undrade var vi kom ifrån, för vi var de enda utlänningarna förutom kineserna och japanerna. Ju längre upp vi kom desto mer höstvibbar dök upp. Bergen var så mäktiga, kändes lite som man var med i sagan om ringen.

– We made it! (och glömde stretcha ordentligt efteråt)

Annonser
Det här inlägget postades i Översikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s