Seoul

Säger bara som alla andra: Seoul is the place to be. (Och jag vill flytta dit).

Seoul är ju världens näst folkrikaste stad med 25 miljoner invånare i hela storstadsregionen. Inom storstadsområdet bor ca hälften av Sydkoreas befolkning. Åker man med buss från Busan tar det ungefär 4 timmar och Busan är som ni kanske redan vet Sydkoreas näst största stad med ca 4 miljoner invånare. Jag älskar verkligen pulsen i storstäder och jag älskar Seoul, för den staden har allt.

Eftersom Blandine har en kontakt som studerar i Seoul var det enkelt för oss att hitta till de bra ställena. Vi visste att det skulle finnas billigt boende i Sinchon, nära Sogang University (och bara i det området finns 5 universitet). Men innan vi åkte dit så åt vi jättegod lunch på en koreansk restaurang. Jag blev snabbt förvånad över att ägaren kunde prata engelska. Jag behövde liksom inte längre använda hela min kropp för att få någon att förstå. Det brukar ju vara ganska energikrävande det här med kommunikation…

Detta bildspel kräver JavaScript.

När vi frågade ägaren om han visste var Sinchon låg ropade han på sin vän. De växlade några ord på koreanska då vännen tillslut sa ”follow me” och vi alla gick på led efter honom. Det var ungefär 20 minuters gångavstånd och han följde oss hela vägen. Halvvägs sa han ”sit down” och vi alla tittade på varandra och tänkte att vi nu kanske var framme. Vi satte oss ned och tittade frågande på varandra. Efter två minuter reste han säg upp och sa ”Let’s go” och vi förstod då att det där bara var en paus, för han tänkte att vi kanske behövde vila (?).

När det var 50 meter kvar till gatan där alla motell och hotell låg ropade han på en polis i närheten och bad honom följa oss de sista 50 meterna. Helt sjukt, men det är alltid såhär. Människorna här är så varma och hjälpsamma och de följer en oftast hela vägen. Det är även skönt att vara i Seoul just för att alla kan tala lite engelska, troligen pga av alla utbytesstudenter. Men också för att Seoul är ett globalt finans-, teknologi- och kulturcentrum, varpå den räknas som en global stad.

Under eftermiddagen shoppade vi i Myeongdong (Apgujeong-dong är också ett alternativ).
Kvällen tillbringades på ett ställe som heter Barfly, där vi för första gången fick kontakt med andra utbytesstudenter. Som sagt, vi är de enda utbytesstudenterna i Busan och man känner sig som en alien, medan man i Seoul känner sig som hemma. Vi stötte på brasilianare, holländare, danskar, tyskar, fransmän mm.

Det finns egentligen inte så mycket sevärdheter i Seoul förutom ett palats som heter Gyeongbokgung, ett torn vid namn Namsan Tower och Hanok village (deras ”gamla stan”) där hanok är de traditionella koreanska husen. Namsan Tower är 237 meter högt och man får en fin kvällsvy över staden. På en av höghusfasaderna reflekterades PSY och Gangnam Style-musikvideon. Inte ens om man är 237 m upp i luften går det att bli av med PSY. Han är överallt, Koreas Gud.

Vi åkte även till Gangnam där vi plötsligen blev intervjuade av ett koreanskt TV-team. Kändes inte som en stor grej så vi stod och fulade oss i 10 min, dansade gangnam style och jag pratade svengelska. Några dagar senare hamnade vi i de koreanska morgonnyheterna.
Klippet kan ni se HÄR
(Om ni inte orkar se hela: spola då fram till 3:15, vi finns med i 2 klipp, ej direkt efter varandra).

Gangnam är annars väldigt känt för sina plastikkliniker. Alla tävlar mot varandra så det är rätt billigt att operera sig, finns hur många som helst. Vanligast är ögonoperationer.

Under lördagen träffade vi samma gäng som vi lärde känna på Barfly. Vi åt på ett BBQ ställe, drack Soju (destillerad sötare koreansk vodkadryck, kostar 18 kr per flaska) och efter det gick vi till Barfly igen. Det finns 2 alternativ, antingen klubbar man i Gangnam eller i Hongdae. Vi hamnade till sist i Hongdae där det fanns över 40 riktigt bra nattklubbar på en och samma gata. Jag hade riktigt överkul. Nästa gång blir det Gangnam.

Hemresan tillbringades i en 1a klass buss. Man sitter i fåtöljer som man kan fälla ut, sträcka på benen och sova riktigt bekvämt. Varför har vi inte detta i Sverige?

Annonser
Det här inlägget postades i Översikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s