Gamcheon

Detta bildspel kräver JavaScript.

En resa till Gamcheon Culture Village var en av de konstigare utflykter jag har varit på under min tid i Sydkorea. Denna stadsdel i västra Busan har ägnat sig åt konst, med väggmålningar, skulpturer och uppsättningar som upptar hela området. Besökarna tas på en turné som slingrar genom smala gränder och slutar vid en utsiktsplats med en fantastisk utsikt över staden. Katarina och jag bestämde oss för att ta oss dit själva. Om vi blev intervjuade av koreanskt TV-team? Såklart vi blev.

Gamcheon påminner inte alls om Korea, utan mer om Sydamerika. Ställer man sig på utsiktsplatsen ser man Gamcheon som en stor färgklick medan det på andra sidan är helt intetsägande. De branta sluttningarna, påhittiga bostäderna, komplicerade och begränsade gränderna och gäng av vilda barn som springer runt på gatorna är helt enkelt inte något man brukar se i Korea.

Min första tanke var att folket måste ha försökt liva upp sin fattiga vardag genom den här skrikiga konsten, som ett rop på hjälp? När jag kom hem läste jag att Gamcheon hade befolkats med flyktingar från Koreakriget. Det var det fattigaste området i Busan och ingen ville bo här. Även om vissa förbättringar av byn gjordes, var det fortfarande svårt att bryta sig loss från det förflutna.

Konsten i Gamcheon är därför intressant, om lite för modern. Jag älskar de färgglada husen och den spontana konsten som man hittar överallt. Gillar även spegelväggen, vilken är en väggmålning som speglar andra sidan av gatan. Var man än tittar så hittar man något kreativt. Istället för att till exempel dölja vattenläckor från avloppsrör har de försökt framhäva/förfina bristfälligheterna som om de vore en del av Gamcheons identitet. All konst är ärlig och verkar tyda på gemenskap som knyter samman hela stadsdelen.

Annonser
Det här inlägget postades i Översikt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gamcheon

  1. Caroline skriver:

    Hej Tina! Läser din blogg och tycker det är så himla intressant o spännade!!Verkar som om du har en alldeles Alldeles underbar tid i Korea! Så annorlunda!! Sköt om dej/ kramar:-D

    • nodeoinkorea skriver:

      Hallå där! Kul att du läser. Ja du, svårt att beskriva det här halvåret med ord. Men om jag fick välja en theme song till den här resan så skulle det vara ”Time of My Life”. Ha det bra och hälsa familjen. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s