Jagalchi Fish Market

Detta bildspel kräver JavaScript.

Busan är även känd för sin fiskmarknad som ligger precis vid hamnen i Namp’o-dong. Den västra sektionen av marknaden består främst av nyfångade fisk- och skaldjursorter. Fisk och skaldjur fångas dagligen och säljs färsk till konsumenterna, nästan direkt från båten så att säga. Området är fodrat med tankar som innehåller all sorts fisk, ål, bläckfisk, skaldjur och mollusker. På vissa platser förbereder arbetarna skaldjuren för långtidsförvaring. Man kan se när fisken skalas, blir halshuggen, hackad och dumpad i en låda med is, allt går fort. Det vidriga är att de drar av skinnet på vissa djur medan de är levande. Arbetarna har sådan vana och rutin när de utför jobbet att de inte ens hinner tänka på att djuret lider. Katarina försökte trösta mig genom att säga att fisken knappt har någon hjärna ”så den hinner inte uppfatta…” kändes lite bättre då.

Katarina och jag gick och granskade alla havsdjur och i bakgrunden hörde man säljarna skratta till. Man går sällan dit bara för att fascineras eller titta. De flesta köper sin fisk, går därifrån till en restaurang och får den tillagad. Men jag kunde ändå inte låta bli att försöka leva mig in i en fisks värld. Plattfiskarna låg på varandra precis så att de allihop var på gränsen till att få plats i vattenbaljan. Ifall någon rörde på sig så skulle den ena riskera att hamna utanför baljan och dö. Hundratals ålar låg tätt inpå varandra och försökte simma baklänges för att slingra sig ur det besvärliga trasslet. Fiskarna hade inte tillräckligt med vatten i baljan så ena gälen låg ovanför vattenytan, vilket innebar att de fick dö långsamt. Kompisarna låg upp och ned och hade dött för längesen. Jag såg verkligen paniken i fiskarnas ögon! Bläckfiskarna låg också i en balja med ett ihåligt plastlock över, för att syret skulle komma in. De var så smarta tycker jag, eftersom alla tog sats samtidigt och försökte putta undan plastlocket.

Den östra delen av marknaden är Koreas största grossistmarknad för torkad fisk och skaldjur. Man kan hitta torkad bläckfisk, tång, ansjovis mm. Längs huvudgatan finns även många fisk- och skaldjur restauranger. Vi var dock bara där för att titta och sedan shoppa i ett köpcentrum Lotte som ligger alldeles intill. Vi såg en julmarknad i närheten också. Har inte tänkt på att det är december ens, men det börjar bli kyligt. I morgon kommer våra nära och kära vänner, Sandra och Jocke, ända från värmen i Australien och hälsar på. Ska bli så kul, om 15 timmar är de här! Sandra ska följa med mig på min sista koreanskalektion, vi ska äta middag och dricka soju tillsammans med läraren! Sandra och Jocke har berättat att de i princip kunnat leva sitt vanliga liv i Australien, ingen kulturchock och inga ändrade matvanor direkt. Men från och med i morgon blir det ändring!

Gonbae! (Skål på koreanska)

Annonser
Det här inlägget postades i Översikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s