Temple Stay

Detta bildspel kräver JavaScript.

Temple Stay var ett minne för livet kan man säga. Vi valde att bo på Beomeosa Temple på berget Geumjeongsan i Busan eftersom det är det enda temlplet, av alla 109 som finns i Korea, där foreigners och koreaner får vara tillsammans. Foreigners ja, det var så vår tolk kallade oss. ”Foreigners where you going?”, ”Where is foreigner?” och så vidare.

När vi kom fram vid tre på eftermiddagen fick vi uniformer som vi skulle ha på oss i två dagar. Munken kom och hälsade oss välkomna med ett stort leende på läpparna. Han kunde bara prata koreanska så vi hade en översättare med oss som faktiskt var ganska kass och lite blåst. När munken berättade en historia för alla på koreanska kunde hennes översättning till exempel lyda såhär: ”Little girl… and theeen trees and then peanuts and theeen take bus.” Okej så girl, trees, peanuts och bus… Får inte ihop ett sammanhang där riktigt? Men det var en intressant upplevelse. Ibland sa hon ”good girl” och ”come here baby, I show you” till oss som att man var hennes lilla dotter.

Jag har aldrig bugat så många gånger i mitt liv. Första dagen lärde vi oss temple manners och hade en opening ceremony. Vi fick lära oss buga och en hel del om buddhismen. Sedan skulle vi alla presentera oss själva för varandra och därefter lära oss hur man äter en ”traditional buddhist meal”. Man skulle duka upp sin servis på ett speciellt sätt, skålarna fick inte slå mot varandra och allt skulle göras i rätt ordning. Maten var vegetarisk, smaklös, steget värre än dormitory maten och man fick inte slänga någonting. Satt hela tiden och tänkte på om han någonsin suktat efter en fet oxfilé? För han smaskade i sig grönsaker och ris som om det vore det bästa han ätit. Han var frälst.

Måltiden inleddes med en bön, man skulle skämmas över att man hade mat framför sig och äta väldigt diskret. Alla åt under tystnad och när man var klar med maten skulle man lägga skeden och pinnarna i soppskålen, vilket betydde att man var klar. Munken slog då pinnen i handen vilket signalerade att alla var färdigätna. Efter måltiden skulle man diska sina skålar och torka dem på det buddhistiska sättet. Munken sa att han var professional dish washer såklart, så vi behövde inte känna någon press. Hur svårt ska det vara att torka en skål? Han tyckte jag torkade mina skålar profesionellt i alla fall, som en äkta buddhist.

Efter måltiden var det dags att buga 108 gånger. Han nämnde lite på skämt att en 80 åring häromdagen hade klarat av bugningarna, så det kunde ju inte vara några problem för oss. För varje bugning skulle man trä en pärla i halsbandet och önska sig något. Under de 30 sista bugningarna började jag få så ont i knäna att jag för varje bugning som var kvar önskade att han kunde sluta. Efter bugningarna skulle vi äta middag under tystnad igen. Munken slog pinnen i handen varje gång han ville markera om det var dags att buga, äta middag, börja eller avsluta något. Klockan 21 var det dags att sova och alla skulle ligga i samma rum på golvet, killar och tjejer för sig. Golvet var så himla varmt och det var en kvinna som hela tiden snarkade så jag kunde inte sova. Det här var nog det närmaste militären jag kunde komma, tänkte jag.

Klockan 3 på natten tände de lamporna fördå var det dags att lyssna till de buddhistiska trumslagen. Därefter skulle vi buga 108 gånger igen och denna gång skulle man för varje bugning skriva en person på ett papper som man ville be om förlåtelse till, respekterade, tyckte om eller hade en vänskaplig relation till. Efter det vandrade vi upp för berget och mediterade. Vi stötte på en polsk munk med ett persiskt namn som kunde tala engelska så vi började ställa frågor om hur det är att vara munk. Utbildningen tar 4 år och det finns olika grenar inom buddhismen som man kan fördjupa sig i. Han ville ”practice” efter sina 4 år. Vilket innebär att man i 90 dagar sitter under tystnad och bara mediterar och ställer frågan ”What am I, who am I?”. I buddhismen finns ingen Gud som i andra religioner, utan man är buddha själv, man jobbar hela tiden med sig själv. Vem har bestämt att himlen är just himlen och att du är du? What are you, who are you? Det är de ständiga frågorna. Han sa att man som buddhist inte skulle vara ”attatched to words” heller utan försöka tänka utanför ramarna. Det kändes dock som att han själv var väldigt ”attached” till buddha och buddhismen.

”Okej, men tänk om du finner svaret om en vecka eller 30 år? Du upptäcker vem du är” Frågade jag.
”Det är bara idag som räknas, jag ifrågasätter inte framtiden, vi lever i nuet. Jag är här med dig nu. Vi är här och nu. Framtiden finns inte.”
”Jaha, man tänker inte framåt helt enkelt. Om jag inte skulle ha framförhållning så skulle ju mitt liv gå åt pipsvängen. I min utbildning är det viktigt att man hela tiden tänker 1 år före. Utbytesår, exjobb, csn och så vidare.”
Han blev tyst. Lite senare:
”Who are you, what are you?” Frågade han.
”I’m Tina.”
”No, that’s just a name”
”I’m a woman.”
”No that is just your body.”
”Okay, I’m Buddha?”

En munk berättade för oss att han tyckte kvinnor var väldigt enkla att förstå sig på nu efter att blivit buddhist. Sammanlagt hade han varit nära en kvinna i 10 minuter och sa att han tidigare var en väldigt blyg man, men att han nu kunde prata med kvinnor hur lätt som helst. ”Kvinnor tycker om att få höra fina saker” tillade han. Han tittade på Jocke och sa ”Till exempel om du, Joakim, säger till Katarina att hon är fin som en blomma, så känner hon välbehag.” Ja jo…

Vi var även med om en tea ceremony där allt skulle göras i rätt ordning. Eftersom jag är några månader äldre än Sandra var hon tvungen att sätta sig på knäna när jag serverade te. It’s all about respect. Innan man hällde upp till personen så skulle man önska sig gott te. Efter det hade vi en closing ceremony som tog ungefär en timme. Jag rekommenderar verkligen Temple Stay, det är en unik upplevelse och man får perspektiv på saker efteråt.

Annonser
Det här inlägget postades i Översikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s